El Elyon – Dumnezeul cel Preainalt

Daniel 4:2 “Am găsit cu cale să fac cunoscute semnele şi minunile pe care le-a făcut Dumnezeul cel Preaînalt faţă de mine.”

El Elyon nu inseamna altceva decat Dumnezeul cel PreaInalt. Aceasta expresie apare prima data in cartea Geneza, atunci cand Avraam primeste o biruinta din partea lui Dumnezeu in lupta cu vrasjmasii sai. Geneza 14:22 “Ridic mâna spre Domnul Dumnezeul cel Preaînalt, Ziditorul cerului şi al pământului,”!

Este usor sa recunoastem pe Dumnezeu ca fiind “Dumnezeul cel Preainalt, Ziditorul cerului si al pamantului” atunci cand totul ne merge bine, cand avem biruinta peste biruinta si simtim ca Dumnezeu este cu noi, dar ce se intampla atunci cand cerul nu ne mai vorbeste, atunci cand raspunsurile zabovesc si cand simtim ca Dumnezeu este undeva departe cand avem cea mai mare nevoie de El. Zabovirea raspunsului se poate transforma in momente de indoiala cu privire la credinciosia lui Dumnezeu, minimalizand astfel pozitia lui Dumnezeu.

Psalmii 97:9 spune “Căci Tu, Doamne, Tu eşti Cel Preaînalt peste tot pământul, Tu eşti preaînălţat, mai presus de toţi dumnezeii. ” Pe baza acestui adevar biblic, va trebui sa recunoastem pozitia lui Dumnezeu indiferent de situatia in care ne aflam. El este mai presus de orice. Fapte 17:24-25 spune astfel “Dumnezeu care a făcut lumea şi tot ce este în ea este Domnul cerului şi al pământului şi nu locuieşte în temple făcute de mâini. El nu este slujit de mâini omeneşti, ca şi când ar avea trebuinţă de ceva, El, care dă tuturor viaţa, suflarea şi toate lucrurile.”

Sadrac, Mesac si Abed-Nego s-au aflat in fata cuptorului cu foc, dar ei nu s-au indoit de pozitia lui Dumnezeu, nu s-au certat cu Dumnezeu, ci au fost gata sa accepte situatia, chiar mergand pana la moarte, deoarece au inteles ca planul lui Dumnezeu este intotdeauna cel mai bun. Atunci cand te afli sub aripa lui Dumnezeu, nu conteaza ce este in jurul tau, ci conteaza ca esti in cel mai bun loc. Imposibilul se produce si cei trei scapa cu viata, dar o si mai mare minune se produce, deoarece Nebucadnetar imparatul Babilonului declara in fata tuturor ca Dumnezeu este EL Elyon – Dumnezeul cel Preainalt. Daniel 3:26 “Apoi Nebucadneţar s-a apropiat de gura cuptorului aprins şi, luând cuvântul, a zis: „Şadrac, Meşac şi Abed-Nego, slujitorii Dumnezeului celui Preaînalt, ieşiţi afară şi veniţi încoace!” Şi Şadrac, Meşac şi Abed-Nego au ieşit din mijlocul focului.”

Babilonul era cea mai mare putere la vremea aceea, dar Dumnezeu este mai presus de imparati si regi, mai presus de orice om si de orice stapanire. El este Dumnezeul cel Preainalt. “El ţine în mână adâncimile pământului şi vârfurile munţilor sunt ale Lui. ” (Psalmul 95:4)

Biblia ne pune o intrebare in cartea profetului Mica 6:6 “Cu ce voi întâmpina pe Domnul şi cu ce mă voi pleca înaintea Dumnezeului celui Preaînalt?”. Ce asteapta El Elyon de la noi? Raspunsul il gasim in versetul 8 “Ţi s-a arătat, omule, ce este bine! Şi ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubeşti mila şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?”. Va trebui sa umblam smeriti cu Dumnezeu. Nebucadnetar a fost mai apoi inlaturat de la tron din cauza mandriei, dar a fost restaurat atunci  “când a recunoscut că Dumnezeul cel Preaînalt stăpâneşte peste împărăţia oamenilor şi că o dă cui vrea.” (Daniel 5:21)

Indiferent de situatiile prin care trecem, Dumnezeu ramane nechimbat. Noi trebuie sa asteptam izbavirea lui Dumnezeu, sa ne smerim dar sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să ne înalţe. (Petru 5:6)

El Elyon!!! Dumnezeul cel Preainalt!

 

Leave a comment